Kaloryczność gazu ziemnego jako osobna definicja mogąca charakteryzować jakość spalanego gazu ziemnego właściwie istnieje tylko i wyłącznie w potocznym określaniu jakości gazu jaki możemy spalać. Potocznie przyjęło się, że im wyższa kaloryczność tym zużywając mniej gazu ziemnego osiągniemy więcej energii cieplnej mniejszym kosztem.
Kaloryczność gazu ziemnego i innych paliw
Zacznijmy jeszcze raz od podkreślenia, że pod pojęciem kaloryczność gazu ziemnego kryją się liczby czy też wartości, które odnoszą się do do wartości opałowej lub ciepła spalania. W oby tych przypadkach im większa wartość tym lepiej, ponieważ mamy styczność z bardziej wartościowym paliwem Dla przykładu poniżej przedstawiamy jakie wartości opałowe mają różne nośniki energii. Wartości te podajemy w MJ/m3
- Gaz koksowniczy ok. 17
- Gaz ziemny wysokometanowy ok. 42
- Gaz ziemny zaazotowany ok 22
- Propan ok. 93
Jeśli chodzi natomiast o inne źródła, z których można uzyskać energię to szacunkowe wartości „kaloryczności gazu ziemnego” przedstawiają się w następujący sposób:
- Węgiel kamienny ok. 21
- Gaz ziemny GZ-50 ok. 27
- Olej opałowy ok 40
- Mieszanina propan-butan ok 45
Kaloryczność gazu ziemnego możemy wyznaczyć za pomocą takich urządzeń jak chromatograf gazowy, czy też wykonując ćwiczenie związane z pomiarem różnego rodzaju parametrów przy wybuchu tzw. bomby kalorymetrycznej. Pomiary takie muszą być oczywiście przeprowadzone zgodnie z polską normą jakości, tak aby uzyskany wynik był miarodajny i mógł być porównywany z innymi wcześniej badanymi próbkami paliwa
O tym na jakie paliw się zdecydujemy nie może wpływać tylko i wyłącznie jego kaloryczność (wielkość ciepła spalania czy też wartości opałowej), ale stosunek uzyskanej ilości energii do ceny po jakiej dane paliwo możemy nabyć.
Dowiedz się gz 50 jaki to gaz.